Na ZŠ Čs.armády spájajú haloweensku zábavu s povinnosťami

28.10.2011 Prešov

Prešov 28. októbra (TASR) – Množstvo halloweenskych masiek sa koncom októbra a začiatkom novembra v posledných rokoch objavuje aj na slovenských základných školách. Výnimkou nie je ani ZŠ na ulici Československej armády v Prešove, ktorá má vyše 1060 žiakov a je jednou z najväčších v republike.
Riaditeľka školy Ľubica Kohániová tvrdí, že Halloween je témou alebo skôr príležitosťou na to, aby deti podnecoval k tvorivosti pri výrobe ozdôb, masiek, vyrezávaní tekvíc a istým spôsobom im ponúkol priestor na zábavu aj v škole.
Vo štvrtok (27. 10.), deň pred jesennými prázdninami, teda v laviciach sedeli škriatkovia, čarodejnice či netopiere. V predošlých rokoch v škole niektorí dokonca aj prespávali, teraz im však čakanie na hodinu duchov prekazila rekonštrukcia budovy. Žiaci prvého stupňa zostali v škole do 20. hodiny, aby sa zabávali na spoločnom programe a haloweenskej diskotéke.
\"Deti sa učia anglický jazyk od prvého ročníka, poznajú tento sviatok, vedia, že sa uznáva. Tým, že sa spája s prázdninami, stal sa pre nás príležitosťou spojiť niečo zábavné, netradičné s povinnosťami a pracovným zaťažením žiakov,\" povedala riaditeľka. Dôležitú úlohu zohráva práve bezprostrednosť, a teda nie je výnimkou, že aj učitelia prichádzajú do tried s nejakou maskou.
Tvrdí, že Halloween je síce stále módnou záležitosťou, ale naše tradičné sviatky takzvaných Dušičiek, keď si ľudia pripomínajú pamiatku blízkych zosnulých, určite nepotláča do úzadia. Podľa nej to deti vedia od seba oddeliť, vedú ich k tomu rodičia a o dôležitosti našich tradícií sa učia i v škole.
Kohániová uviedla, že halloweenske akcie využívajú napríklad na to, aby u detí odbúravali strach zo školy. Aj noc prežitá v budove školy, kde sa spoločne hrajú, môže byť tajomná, podnetná a niektorým pomôže získať úplne iný pohľad na prostredie, v ktorom sa denne učia. Preto aj vyučovanie na Halloween vyzerá na tejto škole úplne inak.
\"Tým, že deti mohli prísť do školy v maskách a vypracúvajú od slovenského jazyka, matematiky cez anglický jazyk strašidelné úlohy, učia sa piesne, je to pre nich určite zábava a pre mňa tiež,\" povedala učiteľka 2. A triedy Romana Frková. Za pravdu jej dali aj jej žiaci, ktorí by nedbali, aby niečo podobné bolo častejšie.
 

Vyberte región